Hoe verloopt het examen en wat moet je meenemen.


Wat MOET je meenemen:

1. Je geldige identiteitsbewijs;
Als je eerder een tussentijdse toets hebt gedaan: het adviesformulier van de tussentijdse toets. Hierop staat of je vrijstellingen hebt. Als een examinator na afloop van je examenrit twijfel heeft over een bepaald examenonderdeel, kan hij het advies over dat onderdeel tijdens de toets meenemen bij de beslissing of je geslaagd bent.
2. Het formulier ‘Zelfreflectie’;
Vul dit van tevoren alvast in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator. 
3. De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of tussentijdse toets. 
Deze heb je van je rijschool gekregen.
 

 
Hoe verloopt het praktijkexamen?
Het volledige praktijkexamen duurt 55 minuten, inclusief de rit van 35 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten voor aanvang). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag meerijden en bij het eindgesprek met de examinator aanwezig zijn. Het examen verloopt als volgt:

Je wordt ruim van tevoren thuis opgehaald, dan rijd je zelf naar het CBR. Zorg dat je een identificatiebewijs bij je hebt. 
Even wat drinken in de kantine van het CBR en relaxed wachten tot we naar binnen worden geroepen.

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen. 
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. 

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. 
Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard. 
Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op: 
  • beheersing van de auto
  • kijkgedrag
  • of je goed voorrang verleent
  • inhalen
  • in- en uitvoegen
  • rijden op kruispunten en rotondes
  • bijzondere verrichtingen

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. 

BNOR examen

BNOR
Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid (BNOR).
Wanneer je binnen vijf jaar vier keer zakt voor het CBR rijexamen dan moet je de volgende keer een BNOR examen, of staatsexamen doen. Lees hier meer over het rijexamen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid.
 
Hoe ziet het BNOR Examen er uit?
Het BNOR rijexamen is niet gemakkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vast en zijn hetzelfde als bij het CBR.
Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom vaak gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 90 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.
De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere verkeersexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator van het staatsexamen.

Faalangst examen


Faalangst
Een heel lastige zaak waar iemand niet graag mee komt. Toch zijn er leerlingen die dit (helaas) hebben. Vaak wordt het verward met examenangst, eveneens een lastige zaak die je heel vaak tegenkomt. Nagenoeg iedereen is zenuwachtig bij het examen, dit is een normale reactie. Door een tussentijdse toets bij het CBR te doen, waarbij de leerling deze ervaring al eens opdoet, kun je hier anders en mogelijk beter mee omgaan. 
 
Faalangst rijexamen, misschien iets voor jou?
Het faalangst rijexamen is bedoeld voor mensen met angst voor het rijexamen. Blokkade in je normale doen en laten. Presteer je hierdoor veel minder, maar kan je wel goed autorijden en je bent klaar voor het CBR rijexamen, dan is een faalangst rijexamen misschien iets voor jou. Uit een proef is gebleken dat deze speciale aanpak veel meer leerlingen laat slagen. Het maakt niet uit of je al eerder rijexamen hebt gedaan. 
De duur van het faalangst-examen ligt ongeveer rond de 80 minuten, dit is 25 minuten langer dan een normaal rijexamen.
 
Is een faalangst rijexamen makkelijker dan een CBR rijexamen?
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat jij moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.
Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kun je een time-out aanvragen. Of meerdere, als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven, als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Geslaagd, en dan??!!!


Rijbewijs ophalen bij je gemeente.

Als je geslaagd bent voor je praktijkexamen, kun je de volgende werkdag naar je gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Daarna duurt het vijf werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen.

Wat moet ik meenemen?
a. een pasfoto die aan de eisen voldoet;
b. een geldig identiteitsbewijs;
c. geld voor je rijbewijs.
Ben je geslaagd op je 17de? dan mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiderspas nodig. Deze begeleiderpas kun je aanvragen bij 2toDrive en moet zijn aangevraagd voordat je een rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. 
 
 Kijk op de website van jouw gemeente hoe het daar geregeld is.
Kosten rijbewijs aanvragen of verlengen:
Er geldt een maximumtarief voor rijbewijzen. Een standaardaanvraag van een rijbewijs mag niet meer dan € 38,83 kosten. 
Opbouw kosten nieuw rijbewijs:
Gemeenten moeten een vast bedrag betalen aan de Rijksoverheid om een rijbewijs te laten maken. Daarnaast mogen zij een vergoeding vragen voor de kosten die zij maken bij de afgifte van een rijbewijs. De hoogte van deze vergoeding kan per gemeente verschillen.
Waarom maximumtarief voor rijbewijzen:
Gemeenten mochten zelf de prijs van een rijbewijs bepalen. Er bleken grote prijsverschillen te bestaan tussen gemeenten onderling. Daarom is er nu een kostendekkend maximumtarief voor de standaardaanvraag van een rijbewijs.
Er is geen maximumtarief voor rijbewijsaanvragen met extra service.
Gemeenten mogen hogere tarieven vaststellen voor rijbewijsaanvragen die zij met een extra service afhandelen. Bijvoorbeeld als zij je aanvraag met spoed verwerken. 
Share by: